Авансовото плащане чрез интернет остана забранено

6/07/2007

Доставчиците на стоки и услуги по интернет нямат право да изискват или приемат авансово плащане от купувачите. Това предвиждат част от промените в Закона за защита на потребителите, които депутатите гласуваха в четвъртък на първо четене. Според досегашните разпоредби търговците не можеха да получат парите си в рамките на задължителните седем дни, в които клиентът може да се откаже от сделката, без да посочва причини за това. Този срок е заличен от текстовете и според търговците това на практика ще позволи на клиентите да направят плащане при самата доставка.
Гласуваните промени всъщност отразяват позициите на Министерството на икономиката и на потребителските организации. Според тях така се защитават интересите на потребителите и се пречи на непочтените виртуални търговци да мамят купувачите.
Собствениците на електронни магазини предлагаха проблемният текст да отпадне изобщо, защото спъва развитието на търговията по интернет. Въпреки че техни представители са поканени в парламентарната икономическа комисия, позицията им не е изслушана. “Според зам.-министър Нина Радева предложението ни да отпадне текстът е неприемливо, но никой от работната група към нейното ведомство не реагира на компромисния вариант, който предложихме”, каза експертът Николай Кискинов. Българската асоциация за електронна търговия предлага да се регламентира плащане при сключване на договора, при доставката на стоката или след изтичане на 7-дневния срок за размисъл.
“Промяната не предлага кардинално решение на проблема, а само половинчата мярка”, каза председателят на Сдружението за електронни комуникации Теодор Захов. Въпреки гласуваните с мнозинство текстове търговците все още хранят надежди нещата да се обърнат в тяхна полза при второто четене на законопроекта.

Даниела СТЕФАНОВА
Дневник

This entry was posted on Friday, July 6th, 2007 at 06:55 and is filed under статии. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.