БАЕТ с три предложения към парламента за чл. 53

16/07/2007

Три предложения за промени в спорния член 53 от Закона за защита на потребителя ще предложи Българската асоциация за електронна търговия (БАЕТ) пред народните представители идната седмица. Печално известният текст на чл. 53 в сегашния си вид гласи, че електронните търговци нямат право да изискват и да приемат плащания за стоката си в срок от 7 дена след доставката при клиента. Миналият четвъртък в НС се проведе първото четене на новия ЗЗП. През следващата седмица трябва да се състои второто четене и ако някое от предложенията на БАЕТ се приеме от депутатите, това ще сложи край на проблема със забраната за така нареченото авансово
плащане.

Внесеният ЗЗП: изненада за всички.
В интерес на истината появата на новия ЗЗП в пленарна зала изненада както много от бизнес-асоциациите, така и самото министерство на икономиката и енергетиката, което се явява вносител на текста в парламента. През март тази година към министерството беше сформирана работна група, чиято задача е да намери изход от нелепата ситуация с чл 53. В тази работна група бяха включени представители на БАЕТ, БАИТ, БСК, КЗП и др. Внасянето на новия ЗЗП в парламента обаче стана без знанието на групата, преди тя да е изготвила някакво решение и изненадващо дори за зам.-министъра на икономиката Нина Радева, която председателстваше работната група.

В така създалата се ситуация бе свикана спешна среща на работната група към МИЕ, споделиха участниците в нея – Златко Златков и Николай Кискинов, представители на БАЕТ. Всички опити за постигане на единно решение обаче приключиха без резултат.

Трите варианта
Първият вариант, предложен на вниманието на работната група по времето на спешната среща, предвижда пълна отмяна на скандалния чл. 53. Ако това не се приеме, ще остане настоящият текст, който допуска плащане на ръка при доставката на стока, поръчана по електронен път. Това пак е нещо, но е крайно незадоволително и ще ликвидира същността на електронната търговия, коментираха от БАИТ и БАЕТ.

Според втория сценарий, освен ако изрично не е предвидено друго, търговецът трябва да може да приема авансово плащане. На този сценарий КЗП реагира с аргумента, е електронните търговци винаги ще намерят начин да “извъртят” нещата така, че да няма “предвидено друго”.

Третият сценарий предвижда доставчиците да се задължат да дадат възможност на потребителя за избор: сам да определи как да плати –по електронен път или в кеш при доставката. Последният вариант е бил харесан от почти всички участници в работната група по проблема с авансовите плащания, която беше сформирана към МИЕ. Въпреки това обаче работната група не можа да излезе с подобно предложение.
Причината, според асоциацията на електронните магазини, е отново отпор от страна на КЗП.

Работната група в разпад, търси се лоби
От БАЕТ посочиха, че повече няма да участват в работната група, тъй като всеки разумен довод и вариант среща отказ, без да има разумно основание. С това на практика приключва работата на групата, която след няколко поредни срещи така и не успя да намери баланса между интересите на търговците и на потребителите.

Вместо това от БАЕТ ще търсят помощ чрез лобиране в парламента. От асоциацията вече са получили уверението на двама депутати, че ще съдействат представител на БАЕТ да присъства е пленарна зала при второто четене на ЗЗП и да изложи аргументите и предложенията си. Очаква се второто четене да се състои във вторник.

Computerworld.bg

This entry was posted on Monday, July 16th, 2007 at 07:08 and is filed under новини, статии. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.