Законът за защита на потребителите отново постави в неравностойно положение родните електронни магазини

10/ 03/ 2009

Според чл. 51 от ЗЗП се “забранява предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние на: хранителни добавки и хомеопатични продукти.”

В същото време съгласно друг закон от Българското законодателство, хранителните добавки са стоки, чието разпространение в търговската мрежа чрез аптеки, специализирани магазини и магазини за хранителни стоки не изисква специален режим на продажба.

И отново стигаме до абсурдността на българските закони, като според единия хранителните добавки са достатъчно безвредни и можем да си ги купим спокойно от всеки супермаркет в района, а според другия те са опасни и не бива да се продават в Интернет.

Другият парадокс е, че благодарение на свободното пътуване на стоки в Европейския съюз всеки може да си поръча подобна добавка от Интернет, но от друга държава. Което е изцяло несъобразено с Европейските и световни практики в свободната търговия в Интернет и за пореден път поставя родните ни електронни магазини в неравностойно положение.

Българските граждани все по-често пазаруват хранителни добавки от Румъния, Гърция и дори от държави, които не са членки на ЕС като САЩ, Индия и Китай. По този начин нашите закони ощетяват българския бизнес, българската икономика и най-вече българския потребител, като го лишават от възможността да поръча хранителни добавки чрез евтина и бърза доставка, а българските институции се лишават от упражняването на контрол над качеството на внасяните продукти, както и от заплащането на данъци върху тях.

След влизането на изменението по чл. 51 всички Български компании, занимаващи се с продажбата на хранителни добавки, бяха принудени да преустановят дейността си в интернет.

С оглед на горното Българската асоциация за електронна търговия отново отправи покана към компетентните институции за провеждане на дискусия за намиране на конструктивно и балансирано решение, което да позволи осъществяването на свободна инициатива в Интернет и същевременно да гарантира в достатъчна степен защитата на интересите на потребителите в електронната търговия.

За допълнителна информация можете да се свържете с:
Председател на БАЕТ – Петър Ванчев, peter@store.bg,  0888 565686  0888 565686
Секретар на БАЕТ – Адв. Николай Кискинов – nick@kiskinov.com,  0888 153412  0888 153412
Координатор Работна Група Хранителни Добавки – Васил Радивоев – info@silabg.com,  0888 242621  0888 242621

This entry was posted on Wednesday, March 11th, 2009 at 07:24 and is filed under новини. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

One Response to “Законът за защита на потребителите отново постави в неравностойно положение родните електронни магазини”

  1. Законът за защита на потребителите отново постави в неравностойно положение родните електронни магазини Says:

    [...] Законът за защита на потребителите отново постави в неравностойно положение родните електронни магазини [...]…