Отложени плащания онлайн

6/05/2007

Интернет търговците продължават да са жертва на безумен законов текст

Системата за електронни разплащания ePay.bg обяви въвеждането на процедура за отложено плащане на сайта си в изпълнение на изискванията на чл. 53 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП).
Въпросният текст забранява на всички онлайн търговци да приемат плащания от клиентите предварително или в момента на доставяне на стоката и/или услугата, като дава на купувачите един 7-дневен срок, в който те могат да се откажат от сделката и да не плащат въобще. Тогава пред търговеца остава проблемът как и дали ще си прибере доставената стока, в какъв вид ще е тя и как да си получи парите, ако все пак клиентът не се откаже от сделката.

Въвеждането на системата за отложени плащания от ePay дава донякъде решение на проблема. Според Васил Георгиев, мениджър бизнес планиране в компанията, идеята за това е дошла след запитвания от страна на търговци – клиенти на системата, някои от които са имали и съставени актове от Комисията за защита на потребителите за неспазване на разпоредбите на ЗЗП. „Ако трябва да сме честни, търговците въобще не са щастливи от чл. 53, който ги третира неравностойно спрямо купувачите“, споделя Георгиев. „Самите търговци търсеха такава система, която да не ги вкарва в конфликт със закона, но те вероятно продължават да искат отмяна на този член“, допълва той.
В интернет взаимоотношенията търговец – клиент първият винаги е поставен в положението да чака добрата воля на втория по отношение на заплащането и по тази причина системата на ePay вероятно дава по-голяма сигурност на търговеца относно самоличността на регистрирания потребител. Връщането на стоката, която е отказана, е отношение между търговеца и клиента и не касае ePay, уточнява още Васил Георгиев. Системата за разплащания доскоро притежаваше единствения лиценз от БОРИКА за електронни разплащания с карти, а от около две години има лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за „плащания чрез текуща сметка“ с търговско наименование „микросметка“. Тези микросметки не са банкови сметки и държателите им може и да нямат банкови карти (при ниво 1), което прави интернет разплащанията достъпни и за хора, които се страхуват да въвеждат данни за дебитна (кредитна) карта онлайн. Според Георгиев за момента ePay.bg има регистрирани над 60 хиляди картодържатели и повече от хиляда търговци, а статистиката за последния месец на сайта показва близо 144 хиляди разплащания за над 7.2 млн. лева.
В известна степен конкурентна е платформата за интернет търговия и разплащания eBG.bg, която предоставя на клиентите си цялостно решение за онлайн търговия и бизнес, казва Васко Бояджиев, мениджър бизнес развитие в компанията, която стартира преди около година и половина като проект на софтуерната компания „Верео технолoджис“ (Vereo Technologies). Порталът за интернет търговия, както го нарича Бояджиев, дава на клиентите сигурност и яснота за плащанията в интернет, а търговците могат да интегрират свои презентационни сайтове, ERP и CRM платформи към eBG.bg с цел да получат максимално добро представяне на продуктите и услугите си. Платформата е стартирала публично на 15 февруари тази година и оттогава има над 50 големи клиента партньори като „Софийска вода“, „Топлофикация“, БТК, трите мобилни оператора и други, а броят на регистрираните крайни клиенти е между хиляда и две хиляди към момента, посочва Бояджиев. Според него компанията му няма за цел да „отхапе“ от дела на ePay, a по-скоро пазарът на интернет разплащания е толкова неразвит, че има място за всички. „Все пак за последната година, в която развиваме и тестваме портала си, ePay направиха много за развитие на интерфейса си, което не бяха правили в предишните шест години“, отбелязва Бояджиев. От подобна конкуренция печели крайният потребител. Но от чл. 53 на ЗЗП определено губят всички.

Петър ГАВРИЛОВ
Капитал

This entry was posted on Sunday, May 6th, 2007 at 06:40 and is filed under статии. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

One Response to “Отложени плащания онлайн”

  1. Baet Says:

    Baet…

    [...] something about baet[...]…